Våra medarbetare i Barcelona har suttit i karantän i elva veckor till följd av Covid-19

Våra medarbetare i Barcelona har suttit i karantän i elva veckor till följd av Covid-19

Alla våra medarbetare i Barcelona träder nu in i elfte veckan av karantän, isolering och social distansering. Under två veckor har dem även varit helt instängda i sina rum eller lägenheter under ”total lockdown” som inträdde 18 mars. När ”total lockdown” upphörde var Releasy en av de få företag som fick återgå med verksamhet på kontoret. Majoriteten av personalen har fortsatt att arbeta hemifrån, medan en del har kommit tillbaka till kontoret. Dock under speciella säkerhetsregler och där alla förflyttningar måste registreras.

De nuvarande restriktionerna i Spanien är att alla som kan jobba hemma, ska göra det. Sedan får vissa yrkeskategorier utföras från kontoren, varav telekom- och servicetjänster är en utav dem. För att få upprätthålla verksamhet krävs det att man följer vissa säkerhetsregler med handsprit, ökat avstånd och skärpta regler för städning.

– Kontrollanter kan närsomhelst, oanmält, granska att säkerhetsreglerna efterlevs. Hittills har vi haft två kontroller, men de har endast undersökt utanför kontoret, att vi inte står eller sitter i klungor, berättar Theresia Norrman, Platschef i Barcelona.

På Releasy i Barcelona arbetar 166 medarbetare på två kontor. De som kan arbeta hemifrån gör det, medan de som inte har möjlighet jobbar från kontoret. 

– Vi har många unga medarbetare som delar boenden eller hyr rum. Bor man exempelvis med sex andra, då krävs bra uppkoppling för att kunna jobba hemifrån och det har man generellt inte här nere, berättar Theresia.

För att få ta sig till och från kontoren behöver personalen ha med sig ett bevis med tillstånd.

– Alla på kontoren har ett bevis att de får ta sig till och från jobbet. Sedan måste de registrera alla förflyttningar i en app, vart de ska och varför, och detta kontrolleras regelbundet av polisen.  Det är en balansgång mellan att hantera smittspridning och få invånarna att känna sig trygga, och kontroller långt utöver det normala, som ibland, i min uppfattning, snarare har skapat mer oro än trygghet, säger Theresia och fortsätter;

– Nu är det flera yrkeskategorier som får gå till sina kontor, så nu är polisen inte lika hårda som tidigare. Men man kan fortfarande bli stoppad, om man inte fyllt i vart man ska och varför.


Längtar tillbaka till kontoret

På frågan hur personalen som är på kontoret känner, svarar Theresia följande:

– Stämningen på kontoret är helt fantastisk, våra medarbetare tycker att det är underbart att få komma in och träffa sina kollegor igen. Vi har ju varit instängda i våra lägenheter eller rum, och bara fått gå ut och handla mat en gång i veckan eller gå till apoteket. När personalen väl får komma till kontoret – då är det en extrem befrielsekänsla och alla är glada att se varandra.

Vidare berättar Theresia att alla som arbetar hemifrån vill komma tillbaka till kontoret:

– Alla väntar på att ”state of alarm” som inträdde den 18 mars ska släppa och att alla ska få komma tillbaka till kontoren. I början ville många jobba hemifrån för att man var rädd, men ju längre tiden har gått desto mindre rädd har man blivit och desto större har längtan efter kollegor blivit.

Utmaningar under Corona-epidemin

– Den största utmaningen just nu är att allt går i cykler om två veckor och att vi bara vet vad som gäller inom de närmsta två veckorna, berättar Theresia.

Förhandlingarna börjar alltid på onsdagen sista veckan av cykeln och sedan kommer beslutet någon gång från onsdag kväll fram till söndag kväll.

– Man läser om alla vändningar och vad beslutet lutar åt i tidningar, men man mottar inte det riktiga beslutet förrän de kommit överens, avslutar Theresia.

Theresia Norrman
Bild: Theresia Norrman
Platschef Barcelona


Kontaktinformation
Theresia Norrman, Platschef Barcelona
Theresia.Norrman@releasy.se
+ +34 – 617 349 178

Om Releasy
Releasy är en av Sveriges ledande aktörer inom outsourcad kundservice med över 30 års erfarenhet. Releasy ägs av Pulsen AB som omsätter ca 3.5 MDKR. Releasy grundades i Linköping 1984 men namnet Releasy tillkom 2008 då bolaget köptes ut från Addici AB. Releasy finns idag representerade på fem produktionsorter; Linköping, Borås, Borlänge, Stockholm och Barcelona. Huvudkontoret är placerat i Bergshamra i Stockholm. Releasy med dotterbolag omsätter ca 450 MKR och har drygt 1100 anställda. www.releasy.se