SL-Releasy-Kundtjanst

Måndagen den 28:e maj öppnar vi SL Kundtjänst Sergels Torg!

   

2015 tilldelades Releasy upphandlingen om att ta hand om Trafikförvaltningens kundservice. Upphandlingen omfattar ansvar för SL Kundtjänst, SL Center samt Waxholmsbolagets kundtjänst och terminaler. Nu kan Releasy i samarbete med Trafikförvaltningen presentera vår senaste gemensamma storsatsning – nämligen SL Kundtjänst Sergels Torg!

Efter en omfattande ombyggnation och renovering av gamla SL Center som pågått under ett par månader, kan vi nu slå upp portarna till moderna och ljusa lokaler.

– Det har varit en intensiv period med hantverkare, elektriker och rörmokare. Nu är vi äntligen klara och jag ser fram emot att börja se resenärer här på Sergels Torg. Vi arbetar för att alltid leverera den bästa kundupplevelsen och det känns som om vi har alla förutsättningar att göra det riktigt bra, berättar Anna Roos, Business Manager på Releasy.

I mötet med kunden

I den nya kundtjänsten på Sergels Torg kommer resenärer få hjälp med SL:s digitala tjänster, information, reseplanering samt få möjlighet att lämna in synpunkter.

– Vi vill ge alla resenärer en högkvalitativ service. En kund ska alltid ska få samma service oavsett vilken kanal den väljer att använda. I syftet att leverera en enhetlig service kommer vi att hantera kundkontakter i både mail, chatt, telefon, sociala medier och i det fysiska mötet, förklarar Anna.

I nya SL Kundtjänst Sergels Torg kommer resenärer även kunna få hjälp med att köpa biljetter i SL:s biljettautomater, i Mitt SL samt i SL-appen.

– Det kommer att vara en öppen kundyta där vi rör oss ute i kundmiljön bland resenärerna för att hjälpa dem med deras ärenden. Vi kommer också att erbjuda försäljning av presentartiklar i form av bland annat spårtrafikkartan, bricka och tygkassar. Detta i avseende att vårda och stärka varumärket, berättar Anna.

I syfte att öka tryggheten för kunder och personal kommer all betalning vara kontantlös. Till att börja med kommer bankkortbetalning erbjudas.

Vi börjar närma oss premiären

– I början av föregående vecka startade 18 nya medarbetare sin resa mot ett bli SL Kundtjänst Sergels Torgs ansikte utåt. Detta är ett delmål som vi sedan länge sett framemot att nå. Det känns fantastiskt roligt att vi nu närmar oss öppningen och att det äntligen blir verklighet efter en lång tid av planering och förberedelser, berättar Anna.

Avslutningsvis tillägger Anna:

–  Vi är väldigt förväntansfulla inför öppningen den 28:e maj. Håll gärna utkik på Releasys Instagram framöver – där vi kommer dela med oss av bilder från vår nya lokal och arbetet vi kommer bedriva. Sedan vill jag även passa på att välkomna alla som har vägarna förbi! Kom gärna in och säg hej!

  Anna-Roos
 

Anna Roos
Buisness Manager
Releasy


Releasy är en av Sveriges ledande aktörer inom kundservice och försäljning. Bolaget finns idag representerade i Linköping, Borlänge, Borås, Stockholm och Barcelona. Med över 30 års erfarenhet inom branschen har Releasy samlat på sig en gedigen expertis inom kundservice, vilket möjliggör leverans av den bästa kundupplevelsen för dig och dina kunder.

För mer information
Anna Roos
Tel. +46 (0)73 088 80 03
Mail. Anna.Roos@releasy.se